Ana içeriğe atla

Venüs'ün Doğuşu

 

Mitoloji öyküleri, özellikle Rönesans döneminde İtalyan halkı içindeki okumuş tabaka tarafından sevilmeye başlandı. Bu öyküler, onlar için hoş ve eğlenceli masallar olmaktan çok daha fazlasıydılar. İtalyan halkı antik çağdaki insanların zekalarının üstünlüğüne inanıyordu ve inanışlarına göre bu mitolojik öyküler doğadaki gizemli olaylar hakkında bazı gerçeklik payı taşıyordu. Bu insanlara göre Venüs’ün doğuşunun öyküsü, tanrısal güzellik bildirisini yeryüzüne getiren gizemin sembolüdür.

Tablo, güzellik tanrıçası Venüs’ün (Afrodit olarak da bilinir) doğumunun ardından sahile savrulduğu anı simgeler. İtalyan ressam Sandro Botticelli tarafından Floransalı Medici ailesine, Castello’daki köşkleri için 1485 yılı dolaylarında yapılmıştır. Eser ahşap üzerine suluboya tekniğiyle resmedilmiştir.

 

Yunan mitolojisine göre Venüs, Dev Kronos’ un babası Uranüs’ü hadım edip cinsel organını okyanusa fırlatmasıyla su yüzeyinde oluşan köpüklerden doğmuştur. Resimde, gül yağmuru ortasında rüzgar tanrıları tarafından kıyıya uçurulan bir deniz kabuğu üzerinde denizden çıkmaktadır.

 

İki rüzgar tanrısından biri olan Zephyrus, Venüs’ü kıyıya doğru üfler.

 

Karaya ayak basmak üzereyken, Hora’lar ya da Nympha’lardan biri, erguvan kırmızısı bir pelerinle onu karşılar.  

 

Sağdaki koyu yeşil yapraklı altın rengiyle vurgulanan portakal koruluğu, mitolojideki “Hesperides Bahçesi”ni temsil etmektedir

Aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Venüs’ün; Khryseis, Anadyomene, Kipris gibi birçok adı daha vardır. Anadyomene adı Yunanca “sudan çıkıyorum” anlamına gelen “anadyomai”den türemiştir.

Botticelli’nin Venüs’ü öylesine güzeldir ki bu resme bakarken; boynunun doğal olmayan uzunluğunu, aşağı sarkan omuzlarını, sol kolunun vücuduna garip bir şekilde bağlanmış olmasını fark etmiyoruz bile. Sanatçının burada yaptığı, çizgisinin zarifliğini keşfetmek ve doğaya biraz da olsa karşı gelmek pahasına, resminin güzelliğini ve ahengini ön plana çıkarmaktı. Sanatçının irdelemekten çok eserine bakan kişiye estetik bir haz vermeyi amaçladığı söylenebilir.

Rönesans döneminde “ruh” kavramı önemli bir olgu olarak ressamları etkilemiş, sanatçılar kendilerini “dünyanın ruhunun bir parçası” olarak hissetmişlerdir. Venüs de bu anlayışa uygun bir biçimde tuvalden; gözleri, durgun suların derinliklerinden daha derin, yüzünde ise “tanrısal” şefkat ile dinginlikle bize bakarken betimlenmiştir.

Bu dönemdeki diğer ressamlar gibi Botticelli de eserlerinde temel ölçüt olarak simetrik uyumu ve oran-orantı ilkelerini kullanmıştır. Venüs’ün duruşundaki zarafet ve dengeli uyum, sanatçının bu ilkeleri nasıl titizlikle uyguladığını bize gösteren iyi bir örnektir. Daha çok mitolojik ya da kutsal kişiliklerin üzerinde uygulanan bu yöntem figürlerin doğaüstü güzelliklerini, zarafetini ve kusursuzluğunu vurgulamak için kullanılan en önemli araçlardan biri olmuştur.

Rönesans döneminin başlıca sembolleri arasında gösterilebilecek bu eser, günümüzde Floransa’daki Uffizi Galerisi’nde sergilenmektedir.

Kaynaklar

Doğan, S. (2017) “Antik Yunan Felsefesinde “Güzel” Kavramı ve Rönesans Resim Sanatına Yansıma Biçimleri”, Journal of Awareness (JoA), s. 455

Gombrich, E. H. (1994) Sanatın Öyküsü, s. 264

Krausse, A. C. (2005) Rönesanstan Günümüze Resim Sanatının Öyküsü, Literatür Yayıncılık, s. 57

Smith, P. (2009) Rönesans ve Reform Çağı, İş Bankası Kültür Yayınları, s. 207

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elementler Hakkında

Hepimiz duymuşuzdur "Ay hava grubuna güven olmaz" ya da "Ateş baskın kişinin öfkesinden kaçacaksın" gibi gelenneme cümlelerini. Çoğu kişi Güneş burcunun hangi elementi temsil ettiğini bilse de daha fazlası hakkında fikir sahibi olmak için elementlerin neler ifade ettiklerini öğrenmek gerekiyor. Buyrun o halde :) Antik Yunanlılar varlıkları dört elemente ayırmış ve dünyadaki her şeyin bu dört kategoriden birine sığabileceğine ya da bunların birleşiminden oluşabileceğine inanmışlardır. Onlara göre ateş, su, toprak, hava olarak bildiğimiz bu dört element baktığımız her yerde görülebilirdi. Bu inanışa göre fiziksel varlığımızın yani dünyadaki formumuzun toprak, duygusal varlığımızın su, düşüncelerimizin hava ve spiritüel yönümüzün ateş elementini temsil ettiği söylenebilir. Astrolojide evlerin veya burçların her biri, bir elementle bağlantılıdır. Dört elementin temsil ettiği toplam on iki burç ve on iki ev bulunur. 2-6-10. ev (boğa, başak, oğlak) toprak element

Aşk, Zenginlik ve Zarafet: Astrolojide Venüs

İsmini Roma mitolojisindeki Venüs’ten almıştır, mitolojide güzellik tanrıçasıdır. Çok parlak bir gezegen olduğu için bu gezegene Venüs adı verildiği düşünülmektedir. Venüs (Yunan mitolojisinde Afrodit), denizin köpüklerinden bir istiridye kabuğu içerisinde doğmuştur ve olağanüstü güzellikte bir kadındır.   Astrolojide Venüs; aşkı, ilişkileri ve kişinin yaratıcılık gücünü gösterir. Evlerdeki ve burçlardaki anlamlarına bakalım :) Venüs koçta veya 1. evde kişinin doğrudan/açık davranmasını ve maskülen hareketleri olabileceğini gösterir. Venüs koçların sabırlı olmaya ihtiyacı olabilir. İkili ilişkilerde hak ve adalete takıntılı olmayı ifade eder. Stratejilerde ani davranma ve mağduriyet yaşanabilir. 2. ev veya Venüs boğa lüks yaşam ve para anlamında güç verir. Kişi ikili ilişkilerde görselliğe önem verir ve estetik düşkünüdür. Venüs boğa konumu maddi olanaklar, manevi değerler ve parasal anlamda şanstır. 3. ev veya Venüs ikizler iletişim kurarak, başkalarına sorarak ilişkisini yü

Venüs'ün Açıları

Romantik ilişkilerin ve kazançlarımızın yöneticisi Venüs'ün haritada diğer gezegenlerle yaptığı açılar da birçok açıdan kişiye yol gösterici olabiliyor. Bu açıları inceleyelim, fikir sahibi olalım :) Venüs’ün Güneş’le üçgen açısı varsa kişi popüler ve ön plandaki kişilerle ilişkiler kurabilir. Parasal anlamda olumlu bir potansiyeli gösterir. Venüs akrep ve Güneş yengeçteki gibi özel konumlarda ise kişinin içe dönüşünü ifade edebilir. Venüs-Ay üçgeni anneyle ilişkideki sorunların çözülmesi gerektiğini gösterir. Bu ilişkiden gelen temel güven sorunları olabilir. Venüs-Ay kavuşumu veya üçgeni evlilik için oldukça olumludur, uzun ömürlü evlilik işaretlerinden biri olarak değerlendirilir. Venüs’ün Merkür’le kavuşum ya da üçgen açıları ikili ilişki ve evlilikte iletişimi güçlü bir partnere ihtiyacı gösterir. Yazılı veya sözlü iletişim, paylaşım bu kişi için çok önemlidir. Venüs-Mars üçgeni ya da kavuşumu kişinin herkesle çok rahat arkadaş olabilen birisi olduğunu gösterir, harek